Moraira & omstreken

De Costa Blanca

Het deel van de Costa Blanca, gelegen tussen Valencia en Alicante, staat bekend om de geweldige combinatie van bossen, bergen, zee en veilige stranden.Eenvoudig bereikbaar per vliegtuig, via airport Alicante of Valencia. Met de auto vrijwel volledig bereikbaar via tolwegen.Vanaf de kuststrook ben je met de auto in 15 tot 30 minuten middenin de bergen en ontmoet je een totaal ander Spanje.Binnen 60 minuten autorijden liggen de prachtige steden Valencia en Alicante. In de directe omgeving dorpen als Altea,Jalon,Denia, Calpe, Javea, Benitachel, Benissa, Pedrequer en het toeristische Benidorm. Het deel van de Costa Blanca waarin Moraira is gelegen behoort niet alleen tot de mooiste, maar volgens de wereld gezondheidsorganisatie ook tot een van de vijf gezondste streken ter wereld.

Moraira

Moraira is in 2022 gerangschikt tot de “beste verborgen juwelen van Europa”

Het dorp Moraira is een pareltje van de Costa Blanca en de provincie Alicante op de top 10 van het klassement van European Best Destinations, aangezien het achtste wordt. Het is waar dat het een klein stukje paradijs heeft. 

Dit oude vissersdorp heeft zich heruitgevonden om zich aan te passen aan de opkomst van het toerisme, met behoud van zijn authenticiteit en charme. Het is de ideale bestemming voor alle bezoekers, of u nu alleen bent, familie, vrienden of koppel. Nu weet je waar je deze zomer op vakantie gaat.

Moraira maakt onderdeel uit van de gemeente Teulada-Moraira. Het is een van de weinige kustplaatsen waar vrijwel geen hoogbouw te vinden is en waar de autoweg niet door, maar rond het dorp loopt.Het dorp kent een leuke kern met veel (mode)winkels, restaurants en terrassen. Tegen de kern liggen een aantal grote supermarkten.

En voor het geval het zich voordoet dat u het nodig heeft, is het prettig te weten dat er voldoende huisartsen, specialisten, tandartsen, etc. zijn die meestal Nederlands spreken, maar in ieder geval het Engels machtig zijn. Clinica Assistel is 24 uur bereikbaar.

Heel veel mogelijkheden voor mooie uitstapjes in de omgeving, maar Moraira is zo uniek dat je steeds weer een “fijn weer thuis” gevoel hebt als je weer in Moraira terug bent.

Het strand

Moraira heeft zelf een relatief groot strand, op 5 autominuten van onze woning gelegen, maar er zijn ook vele kleine strandjes in de directe omgeving. Op het grote strand is een leuk restaurant met terras. Hier ook verhuur van ligbedden en waterscooters. Er is gelegenheid voor beachvolleybal en er is een speeltuin voor de kleine kinderen. Aan het Moraira strand is een “blauwe” vlag toegekend voor reinheid, controle en veiligheid.

De webcam, op het kasteel aan het strand, laat dagelijks een actueel overzicht zien op www.info-teulada-moraira.com. Tot de kleinere stranden in de directe omgeving behoort ook het strand van El Portet, waar de terrassen gelegen zijn aan de rand van de wandelboulevard, direct boven het strand. Genieten van een heerlijke sangria, met zicht op de in de zee spelende kinderen en op de markante rots van Calpe.

De zee

De zee is niet alleen blauw en heeft vaak spannende golven, maar is ook lang genoeg ondiep om er heel ver in te kunnen lopen, waardoor groot en klein zich samen kunnen vermaken. De zee in Moraira wordt in de zomer druk bezocht, maar het is er nooit overvol. De zee aan het kleine strand van El Portet is extra veilig voor de kinderen, door het langzaam aflopend karakter. De vele andere kleine strandjes in de directe omgeving hebben vaak ook in zee lopende rotsen, waardoor het zwem- en duikavontuur lokt.

De direct omliggende dorpen Javea en Calpe hebben zeer grote stranden. Dus is er in Moraira en omgeving variatie volop voor liefhebbers van strand en zee. Op veel plaatsen verhuur van waterfietsen, waterscooters etc.  Ook voor boottochtjes met kleine passagiersschepen, of met een zelf gehuurd schip(met of zonder schipper), zijn er vele mogelijkheden.

De omgeving

In de directe omgeving voldoende mogelijkheden voor tennis, golf, wandelen, zwemmen, luieren, terrasje zitten, winkelen, de grote markt op vrijdag, enorme keuze uit diverse soorten restaurants, of gewoon kuieren langs de haven en de visafslag. Binnen een half uur autorijden vind je een overvloed aan cultuur, natuur en recreatie voor alle leeftijden. Bezoek het toeristische Benidorm, Calpe en de penon d ‘Ifach, Denia, via de route Mont Go naar de haven en het kasteel, de Russisch orthodoxe kerk in Altea, het Aqua Mundo, De watervallen van Fonts D’Algar, Guadalest met uitzicht op het schitterende stuwmeer, het nieuwe winkelcentrum in Ondara, of de dierentuin, het zeeaquarium, de musea, de warenhuizen en de grootste overdekte markt van Europa in Valencia. Alicante bezoeken met de trein, die vrijwel helemaal langs de kust rijdt, is ook een aanrader. Ga dan ook even met de lift naar de top van de berg met mooi uitzicht over de hele omgeving en maak een wandeling over de ramblas langs het strand. Wandel tussen de olijfbomen, de druivenvelden, de sinaasappelplantages of geniet bijvoorbeeld in Fonts D’Algar, waar rust, schoonheid en spectaculair zwemmen midden in spannende natuur te vinden is.

Guadalest

De Cumbre del Sol

De Cumbre del Sol is de eerste berg direct tegenover Las Fuentes. Vanuit Mariposa heeft u zicht op de top.

Na een mooie rit omhoog, met schitterende tegen de berg gebouwde huizen. Wandelen op de top, met veel masten voor telecom ontvangst en een geweldig uitzicht over de wijde omgeving. Vervolgens naar beneden, met als laatste deel een afdaling van 22% (!) naar een klein strand, met een in eeuwen uitgeholde berg waardoor een zeegrot is ontstaan. Een prima oord voor duikers. Rusten op het dak van de Cumbre met zicht op de andere bergen en op de omliggende plaatsen, of met een heerlijke sangria op het gezellige terras bij de grot, of met een lunch op het terras van het prachtige restaurant El Cumbre.

Het is verdiend en van harte gegund.

Altea

Naast de snelweg AP 7, loopt van Valencia naar Alicante de 332 en gaat er van Moraira naar Calpe ook nog een heel bijzondere kustweg met vrijwel constant zicht op de Penon D’Ifach, het markante herkenningspunt van de Costa Blanca. Deze weg heeft sinds kort ook een prachtige wandelroute langs de kust. Via Calpe, langs de flamingo vijver, verder over de N332 naar Altea.

Bekend als kunstenaarsdorp, bezit Altea sedert een aantal jaren ook een Russisch Orthodoxe kerk met veel Iconen, marmer en bladgoud. De kerk is gelegen langs de kustweg. Aan de langgerekte boulevard van Altea vindt u tot Albir een enorme hoeveelheid leuke terrassen en in Albir kunt u een eenvoudige bergwandeling maken naar de vuurtoren. En voor wie het wenst. Vanaf hier bent u in 10 minuten in Benidorm. Zoals bekend vindt u hier veel hoogbouw en massatoerisme, maar ach als je er dan toch dichtbij bent, is een bezoekje zeker de moeite waard.